Praktijkgericht opleidingstraject begeleidt jongeren naar een technische baan bij de glasfabrieken van O-I

Praktijkgericht opleidingstraject begeleidt jongeren naar een technische baan bij de glasfabrieken van O-I

Schiedam – Sinds begin september 2018 volgen twintig jongeren een nieuw soort opleidingstraject in de glasfabrieken van Owens-Illinois, Inc. (NYSE: OI) in Leerdam en Maastricht. Met dit Leren & Werken-programma wil O-I het technisch onderwijs in Nederland promoten, jonge mensen voorbereiden op een professionele loopbaan en de leerlingen begeleiden naar een diploma Proces Operator en een vaste baan bij O-I.

Het Leren & Werken-programma van O-I is een bewuste en toekomstgerichte investering. “O-I hecht veel belang aan de opleiding en training van zijn medewerkers. Voor dit programma zijn we op zoek gegaan naar jongeren die geen technische opleiding hebben gehad, maar die wel affiniteit met techniek hebben. Door hen een zeer praktijkgerichte opleiding te bieden willen wij hen enthousiast maken voor een baan in de glasverpakkingsindustrie,” legt Rob Daamen, HR Director Netherlands bij O-I en “sponsor” van dit programma, uit.

Opleiding en training zijn belangrijk

Binnen de opleiding zijn theorie en praktijk nauw met elkaar verweven. De theorie en technische trainingen worden gegeven door Technicom - een bekend instituut voor technische trainingen in Nederland -, terwijl de praktijkervaring wordt verzorgd door twee zeer ervaren O-I-medewerkers die zelf bij de fabrieken in Leerdam en Maastricht werken. “Na twee jaar moet elke leerling de nodige kennis en ervaring hebben opgebouwd om bij O-I als Proces Operator aan de slag te gaan,” zegt Rob Daamen.

Het enthousiasme bij de leerlingen en O-I-coaches is erg groot. “Het vraagt best wel wat tijd en inspanning van onze coaches. Zij werken heel nauw met deze jongeren samen en geven hun kennis graag aan hen door,” aldus Daamen.

Rowan Tucker (18 jaar), leerling bij O-I Leerdam: “Ik voel me erg welkom bij O-I. Alle kennis en kunde is aanwezig om de job te leren en door middel van stageplaatsen krijgen we een breed inzicht in hoe een fles gemaakt wordt. Het is een mooie kans om een specifieke opleiding te volgen, afgerond met een diploma en een vast contract.”

“Het is fijn om bij O-I leren en werken te kunnen combineren. Zeker omdat je de theorie en de praktijk allemaal op één plek geleerd krijgt en daarbij ondersteund wordt door ervaren vakmensen,” zegt Declan Mengelers (26 jaar), die het opleidingstraject bij O-I Maastricht volgt.

Investering in de toekomst

Het is de bedoeling dat elk jaar een nieuwe lichting jongeren met het tweejarig opleidingstraject start. “Rond maart 2019 beginnen we de zoektocht naar een tweede lichting. We verwachten dat de positieve ervaringen van de huidige groep, nieuwe jongeren zal aanzetten deze kans te grijpen,” zegt Daamen. ”Ze zullen heel veel leren en gaan boeiende tijden tegemoet terwijl ze zich voorbereiden op een succesvolle start van hun professionele loopbaan bij O-I.”

“Wie zich wil aanmelden voor een oriënterend gesprek over het opleidingstraject dat van start gaat in september 2019, kan nu al een e-mail, inclusief cv, sturen naar Leren-Werken.O-IMaastricht@o-i.com of Leren-Werken.O-ILeerdam@o-i.com. Een technische opleiding is niet nodig, wel affiniteit met techniek en de wil te investeren in een mooie toekomst bij O-I. Daarbij is het handig in de buurt van Maastricht of Leerdam te wonen.”

Rob Daamen, HR Director Netherlands bij O-I

Er lopen vergelijkbare programma’s in verscheidene Europese O-I-fabrieken. Het nieuwe opleidingstraject in Nederland betekent een grote stap voorwaarts voor de vestigingen in Leerdam en Maastricht. “Wij maken ons hard om een dergelijk programma te lanceren in fabrieken waar zoiets nog niet bestaat, en zullen het leerplan zoveel mogelijk standaardiseren voor een consistente aanpak”, besluit Daamen.

Contacteer ons
Leen Van Parys Senior Communication Consultant, Outsource Communications
Leen Van Parys Senior Communication Consultant, Outsource Communications
Over O-I

Bij O-I Glass, Inc. (NYSE: OI) houden wij van glas, en we zijn er trots op dat we meer glas maken dan welke andere producent van glazen flessen en potten ter wereld dan ook. We tillen producten naar een hoger niveau door een duurzame verpakking te creëren die emoties oproept, merken in iconen te transformeren, en dagelijks boven onszelf uit te stijgen om zinvolle, magische momenten te creëren. We helpen voedings- en drankmerken zichzelf uit te drukken zodat ze een emotionele band met hun consumenten kunnen opbouwen. Ons wereldwijde hoofdkantoor bevindt zich in Perrysburg, Ohio (Verenigde Staten) en ons team van meer dan 27.500 medewerkers, werkzaam in 78 fabrieken verspreid over 23 landen, heeft in 2019 een omzet behaald van $6.7 miljard. We streven ernaar iets te maken ‘what matters’, om stap voor stap de wereld gezonder en mooier te maken. Ga voor meer informatie naar o-i.com.